Snellere palletiseermachine

Project Description

Vanwege voedselveiligheidseisen wil een machinebouwer de hydraulisch aangedreven pallet lift in zijn palletiseermachines vervangen door een elektrisch bediende lift. Dat is hygiënischer. Het werkt bovendien sneller, zodat de pallets eerder zijn volgestapeld.

De machinebouwer produceert palletiseermachines voor de voedselverwerkende industrie. Deze machines stapelen automatisch zakken met aardappels of balen met meel op pallets. De machine zorgt dat het volume per pallet zo hoog mogelijk is en dat de zakken, balen, kratten of dozen zo effectief mogelijk gestapeld worden. Per batch kunnen de afmetingen van de stukgoederen verschillen.

Flink eisenpakket

Aanleiding voor het herontwerp is een vraag vanuit de markt. Afnemers uit de voedingsmiddelenindustrie vragen de machinebouwer om de hydraulische pallet lift te vervangen door een elektrisch bediende lift. Dat is schoner en sneller.

Verder wil de machinebouwer zelf de assemblage vereenvoudigen door te gaan werken met standaard onderdelen met individuele opties per afnemer. Die kan kiezen of de aanvoerband van links of rechts aankomt, ook voor de uitvoer kan gekozen worden uit montage op diverse posities.

Daarnaast moet het onderhoud makkelijker door de toegang aan de bovenzijde te verbeteren met een goed afgeschermd loopplateau. Bij het stapelen aan de bovenzijde komen namelijk af en toe zakken klem te zitten, waardoor de lijn soms vastloopt. Zo moet het uitvalpercentage worden verkleind en de veiligheid voor de operators verbeterd.

Tot slot moeten de nieuwe machines in een container vervoerd kunnen worden naar de afnemers. Dat stelt eisen aan de maatvoering.

Projectaanpak

Dit proces is tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerking met de machinebouwer. De werktuigbouwkundig ingenieurs van Devoteq hebben de hele machine stap voor stap opnieuw ontworpen. Kevin Veldhuis: “Door nauw samen te werken met de opdrachtgever konden we snel schakelen. Wij zijn er trots op dat dit intensieve project is afgerond binnen een zeer kort tijdsbestek van vier maanden, van eerste idee tot productieklaar ontwerp.”

De machine was al verkocht toen wij hem nog moesten gaan ontwerpen, de leverdatum stond al vast… Die deadline is gehaald, dat is onze meerwaarde!
Kevin Veldhuis

Eenvoudiger en snellere productie dankzij nieuwe ontwerp

Bij het herontwerp door ingenieursbureau Devoteq bleek het mogelijk het productieproces van de standaard machines te verbeteren. Hierdoor worden de palletiseermachines eenvoudiger te produceren, ook in diverse uitvoeringen. Dankzij het nieuwe ontwerp met standaard onderdelen is bovendien de bouwtijd van de machines versneld.

Bij het inregelen zijn we een paar keer langs geweest. Sindsdien hebben we niets meer gehoord – een teken dat alles draait en naar behoren werkt.
Kevin Veldhuis

Wat heeft werktuigbouwkundig ingenieursbureau Devoteq gedaan?

 • Herontwerp van de machine vanuit klantwens
 • Werktekeningen in SolidWorks
 • Aandrijving veranderd van hydraulisch naar elektrisch
 • Machine sneller gemaakt
 • Veiligheid verbeterd conform Arbo-eisen
 • Machine onderhoudsvriendelijker gemaakt
 • Uitvalpercentage verlaagd
 • Bouwtijd van de machine verkort
 • Sterkteberekeningen uitgevoerd
 • Benodigde motorvermogen berekend
 • Juiste elektromotor geselecteerd

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Project Details

 • Date 7 juni 2017
 • Tags Food, Machinebouw, Sterkteberekeningen, Verpakkingsindustrie
Back to Top