Veilige kar-kantelaar

Project Description

In een betonfabriek moeten elke dag zware transportkarren gekanteld worden om onderhoud te kunnen plegen. Omkiepen met een heftruck is niet ideaal. Is hier een technische oplossing voor te vinden?

De transportkarren verplaatsen betonnen constructie-onderdelen over een rails. Door dit zware werk slijten de lagers snel. Om te controleren of de lagers in de wielen vervangen dienen te worden, moeten deze zware karren gekanteld worden.

Voorheen gebeurde dit met een heftruck. Dat proces maakte herrie en verliep niet geheel en al gecontroleerd. Bovendien zagen de operators op tegen het onderhoud van die karren, omgekeerd op de vloer. Dat kon alleen in gebukte houding, wat niet zo best is voor de rug.

Veilig, ergonomisch en sneller onderhoud plegen

Om de karren veilig, ergonomisch, sneller, stiller, kortom gecontroleerd te laten kantelen zocht de fabrikant een oplossing. Via onze partner Tresteq, technisch dienstverlener in industrieel onderhoud, is de hulp ingeroepen van ingenieursbureau Devoteq. De fabrikant dacht aan gebruik van de bestaande bovenloopkraan om de transportkarren zwevend te kantelen. Bij nadere beschouwing bleek echter dat dan de speling in de beweging van de uiterst zware karren te hoog is.

Innovatieve oplossing

Door innovatief en out of the box te denken is Devoteq met een andere oplossing gekomen: kantelen via een werkbank. Om het idee te visualiseren is dit eerst globaal uitgewerkt in Lego. Na overleg met de fabrikant is het getekend in SolidWorks.

De kraan tilt de transportkar op een werkbank. Hierop wordt deze vastgezet met pinnen. Daarna wordt de werkbank met kar en al gekanteld. Zo kunnen de operators goed bij het onderstel  voor het onderhoud aan de wielen. En uiteraard kan de werkbank pas kantelen als de kar goed vergrendeld zit. De veiligheid voor de bediener is zo verzekerd in het ontwerp.

Sterkte is berekend

De werkbank is er op berekend dat hij de zware transportkarren kan hanteren, zelfs als deze met een hardere klap dan bedoeld hierop worden getild. Om de zwaarte van de frameconstructie te bepalen zijn sterkteberekeningen gemaakt.

‘”Het kan er soms lomp aan toe gaan met die karren. Daar kan deze werkbank dus tegen”

De nieuwe werkbank, een transportkar-kantelaar, zorgt voor een efficiënt en veilig onderhoudsproces, geheel naar wens van de klant. Bovendien kunnen de operators nu de lagers van de transportkar staande vervangen, wat ergonomisch en dus prettiger werkt.

Wat heeft werktuigbouwkundig ingenieursbureau Devoteq gedaan?

  • Ontwerp van machine (kar-kantelaar) vanuit klantwens
  • Werktekeningen in SolidWorks
  • Sterkteberekeningen uitgevoerd
  • Veiligheid verbeterd conform Arbo-eisen

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Project Details

  • Date 9 maart 2018
  • Tags Machinebouw, Sterkteberekeningen
Back to Top