Bakken aanvoersysteem

Toegepaste skills

Achtergrond Alunest

Alunest is een bedrijf gespecialiseerd in het bouwen van betaalbare ontnesters voor de voedingsindustrie. Ontnesters zijn industriële machines die stapels bakjes kunnen verenkelen. Er bestaan veel verschillende soorten bakjes die tijdens het productieproces in grote stapels worden aangeleverd aan een machine die deze bijvoorbeeld moet vullen met voedingswaren. Daarvoor moeten de bakjes worden gescheiden en per stuk worden aangeleverd. Dit scheiden van bakjes gebeurt met een ontnester.
Het principe van alle ontnesters is hetzelfde maar vanwege de vele verschillende bakjes moet voor ieder product een specifieke gripper en buffer ontworpen worden. Alunest heeft Devoteq ingeschakeld vanwege onze expertise en ervaring in de industriële automatisering en machinebouw.

Devoteq heeft het functionele prototype van Alunest verder doorontwikkeld naar een modulair, betrouwbaar en waterbestendige design. Verder waren de eisen bij dit project dat de werking betrouwbaar moet zijn, aan alle richtlijnen moet voldoen en als prijsvechter in de markt gezet kan worden.

Machinebouw

De uitdaging van dit project is de variatie in bakafmetingen, als je alleen al door de supermarkt loopt zie je al tientallen verschillende soorten bakjes. Sommige hebben een brede rand sommige juist een hele smalle, sommige bakjes zijn rond, sommige zijn rechthoekig ect

Aanpak Devoteq

Waterresistent is een belangrijk onderwerp in de voedingsindustrie, omdat wanneer er gewerkt wordt met levensmiddelen de hygiëne erg belangrijk is. Het reinigen met vloeistoffen is dus iets waar de machine tegen moet kunnen. Devoteq heeft hier een mooie rvs behuizing voor ontworpen, daarnaast worden alleen pneumatische onderdelen in de machine verwerkt die zelfs onder water nog functioneren.

De oplossing die Devoteq heeft bedacht om met verschillende bakafmetingen te kunnen ontstapelen is een 3D geprinte wig waarmee de bakken omlaag gedrukt en gescheiden worden. Dit onderdeel is custom en daarmee gemakkelijk voor elk type bakje aan te passen. De functie van de machine is voor elk type bak hetzelfde, maar door een kleine wijziging aan het 3D-printje is de machine nu voor een groot aantal bakjes inzetbaar.

Tot slot is de machine zo ontworpen dat deze snel en gemakkelijk is om te bouwen naar een ander type bakje. Dit is bereikt door de machine specifieke onderdelen (3D-prints) in een afneembare deksel te verwerken. De deksel is wanneer dat nodig is gemakkelijk door een operator te wisselen.

Resultaat

Een industriële, low maintenance, kosten efficiënt en modulaire machine is wat door Devoteq is opgeleverd. Door het 3D model slim op te bouwen kan goed ingespeeld worden op de verschillende type bakjes die worden aangevraagd bij Alunest.

Kevin aan het woord

“Dit project hebben wij parametrisch opgebouwd in SolidWorks waardoor je via een excel sheet heel gemakkelijk aanpassingen kan maken. Nu kan de machine gemakkelijk worden omgebouwd naar een ander type bakje.

Neem vandaag nog contact met ons op