Drukvat berekening

Toegepaste skills

Wat is een drukvat?

Een drukvat is een gesloten container die is ontworpen om stoffen of gas op een hoge druk te houden. Drukvaten worden vaak gebruikt in industriële processen en zijn gemaakt van stevig materiaal, zoals staal of kunststof, om de hoge druk die ze moeten weerstaan te kunnen houden. Sommige drukvaten hebben een manometer om de binnenkomende of uitgaande druk te meten. Andere drukvaten hebben een ventiel om de druk te reguleren of om de inhoud te verwijderen.

Drukvat ontwerp

Er zijn een aantal belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerp van een drukvat:

 1. Definiëren van de functie: De eerste stap is om te bepalen wat het doel is van het drukvat. Dit kan bijvoorbeeld het opslaan van gas, vloeistoffen of andere stoffen zijn.
 2. Bepalen van de belastingen: De volgende stap is om te bepalen welke belastingen het drukvat zal worden blootgesteld. Dit omvat onder meer het bepalen van de werkdruk en de temperatuur waarbij het drukvat zal functioneren.
 3. Kiezen van het materiaal: Na het bepalen van de functie en belastingen is het volgende om het materiaal te kiezen waaruit het drukvat gemaakt zal worden. Er zijn verschillende materialen die geschikt zijn voor het maken van drukvaten, zoals staal, koolstofvezelversterkt polymeer (CFRP) en glasvezelversterkt plastic (GFRP).
 4. Ontwerpen van de vorm: Nadat het materiaal is gekozen, moet het drukvat worden ontworpen. Dit omvat het bepalen van de vorm, afmetingen en andere details van het drukvat.
 5. Bepalen van de veiligheidsmarges: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het drukvat veilig is tijdens zijn gebruik. Daarom moeten de veiligheidsmarges van het drukvat worden bepaald. Dit omvat het bepalen van de maximale werkdruk en temperatuur waarbij het drukvat kan functioneren.
 6. Evaluatie en beproeving: Nadat het drukvat is ontworpen, moet het worden geëvalueerd en getest om te zorgen dat het aan de veiligheidsnormen voldoet. Dit kan worden gedaan door middel van beproevingen en simulaties (zoals FEM).

Ontwikkelingen drukvaten

Er zijn nieuwe materialen ontwikkeld die beter geschikt zijn voor het maken van drukvaten, zoals koolstofvezelversterkt polymeer (CFRP) en glasvezelversterkt plastic (GFRP). Deze materialen zijn licht en sterk, wat betekent dat drukvaten gemaakt van deze materialen kleiner en licht van gewicht kunnen zijn terwijl ze nog steeds veilig en betrouwbaar zijn.

Ook zijn er geavanceerde berekeningen en simulaties ontwikkeld om de veiligheid van drukvaten te bepalen. Deze berekeningen en simulaties kunnen worden gebruikt om te voorspellen hoe drukvaten zullen reageren op verschillende belastingen en omstandigheden.

Slimme technologieën kunnen worden gebruikt om de prestaties van drukvaten te monitoren en te beheren. Dit omvat onder meer het gebruik van sensoren en internet of things (IoT)-technologieën om real-time gegevens te verzamelen over de staat van drukvaten.

Ook is er aandacht besteed aan het ontwikkelen van drukvaten die duurzamer zijn. Dit omvat het gebruik van materialen die gemakkelijk te recyclen zijn en het ontwikkelen van drukvaten die energie-efficiënt zijn.

Toepassingen drukvat

Drukvaten worden op verschillende manieren gebruikt. Sommige van de belangrijkste toepassingen van drukvaten zijn:

 • Drukvaten worden vaak gebruikt om gas op te slaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn aardgas, stikstof of zuurstof.
 • Drukvaten worden ook gebruikt om vloeistoffen op te slaan, zoals water, olie en chemische stoffen.
 • Drukvaten kunnen ook worden gebruikt om stoffen te transporteren, zoals gas en vloeistoffen.
 • Drukvaten worden ook gebruikt in de chemische industrie voor het uitvoeren van verschillende processen, zoals het mengen van stoffen en het scheiden van stoffen.
 • Drukvaten worden ook gebruikt in de medische sector, bijvoorbeeld voor het opslaan en transporteren van medicijnen en bloedproducten.

Drukvat op maat

Devoteq werkt samen met klanten uit verschillende industrieën, van olie- en gas tot chemische industrie en de maritieme sector. Onze klanten waarderen onze flexibiliteit, technische expertise en snelle respons.

Kies voor Devoteq als u op zoek bent naar een betrouwbare partner voor drukvatberekeningen. Met behulp van onze 3D CAD software zoals SolidWorks en Inventor kunnen wij betrouwbare FEM analyses maken. Onze ingenieurs staan klaar om uw project met succes af te ronden.

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze diensten en hoe wij u kunnen ondersteunen.

 

Neem vandaag nog contact met ons op