Inline lekdetectie beursmachine

Achtergrond Oxipack

Oxipack is een bedrijf dat lekdetectie machines bouwt voor de voedings- en verpakkingsindustrie. Oxipack assembleert de machines zelf op de locatie te houten. De huidige standaard in deze industrie is dat de verpakkingen getest worden op lekkages door middel van een waterbad test. Hierbij gaat het geteste product verloren en worden lekkages onbetrouwbaar gemeten. Hier heeft Oxipack een oplossing voor bedacht, een machine die de vacuümkamer zo klein mogelijk maakt en vervolgens op lekkages kan testen door een drukverschil te creëren. Voor vacuümverpakkingen is een andere aanpak vereist dan voor een atmosferische verpakking.

De productlijn van Oxipack bestaat uit drie type producten, namelijk de Stand alone, semi inline en de Inline machines. Voor het Inline machinebouw project is de kennis van Devoteq in de industriële automatisering ingeschakeld, zoals de naam al aangeeft gaat dit om een industriële machine die in een productielijn geplaatst kan worden. Devoteq heeft naast de Inline beurs machine ook meegewerkt aan de ontwikkeling van de Stand alone VLT.

Oxipack had een idee hoe de machine ongeveer moest gaan werken, maar had verder nog niet eerder een machine van dit formaat en complexiteit gebouwd. Vanuit de klant kregen wij ook de vrijheid een gepast systeem te ontwikkelen.

Machinebouw

De uitdaging in dit project was om een inline lekdetectie systeem te ontwikkelen wat snel en continue kan functioneren. 

Aanpak Devoteq

Als eerste heeft Devoteq ontwerp ideeën bedacht om te peilen welke richting Oxipack op wil met de machine. Nadat dit is vastgesteld zijn er concepten uitgewerkt in goed overleg met Oxipack. In deze periode had Devoteq wekelijks

De lekdetectie methode was al door Oxipack bedacht en toegepast in de stand alone machine. Aan Devoteq de taak deze techniek te implementeren in een continue systeem. Voor een stabiele werking van het lekdetectie systeem is het van belang dat de tafel waar de producten op komen te liggen niet doorbuigt, dit kan resulteren in foutieve metingen. Hiervoor heeft Devoteq krachtberekeningen gedaan.

Resultaat

Devoteq heeft de machine in de grote productie hal van Oxipack opgebouwd, daar kon samen met een werknemer van Oxipack die gespecialiseerd was in lekdetectie uitgebreid getest worden. Samen is in relatief korte tijd een stabiel werkende beursmachine opgeleverd.

Devoteq heeft een volledig tekenpakket opgeleverd, de machine gebouwd, getest en ondersteund in de productie. De Inline beursmachine bestaat uit een aanvoerband, drie pick and place units, twee buffersystemen, een lek detectie station en een intuïtieve stopper die ook de afstand tussen de zakjes regelt.

Kevin aan het woord

“We hebben een systeem ontwikkeld dat drie zachte pouches tegelijk kan testen, bufferen en aan/afvoeren met een minimaal aantal luchtcilinders. De pouches liggen in dit systeem altijd op dezelfde afstand van elkaar en dat werkte erg goed

Het was prettig om met Oxipack samen te werken, dit project hebben we in relatief korte tijd van idee tot werkende machine uitgewerkt”

Neem vandaag nog contact met ons op