Kantelaar

Toegepaste skills

De klant

In een betonfabriek moeten elke dag zware transportkarren gekanteld worden om onderhoud te kunnen plegen. Omkiepen met een heftruck is niet ideaal. Is hier een technische oplossing voor te vinden?

De transportkarren verplaatsen betonnen constructie-onderdelen over een rails. Door dit zware werk slijten de lagers snel. Om te controleren of de lagers in de wielen vervangen dienen te worden, moeten deze zware karren gekanteld worden.

Voorheen gebeurde dit met een heftruck. Dat proces maakte herrie en verliep niet geheel en al gecontroleerd. Bovendien zagen de operators op tegen het onderhoud van die karren, omgekeerd op de vloer. Dat kon alleen in gebukte houding, wat niet zo best is voor de rug.

Aanpak Devoteq

Veilig, ergonomisch en sneller onderhoud plegen
Om de karren veilig, ergonomisch, sneller, stiller, kortom gecontroleerd te laten kantelen zocht de fabrikant een oplossing. Via onze partner Tresteq, technisch dienstverlener in industrieel onderhoud, is de hulp ingeroepen van ingenieursbureau Devoteq. De fabrikant dacht aan gebruik van de bestaande bovenloopkraan om de transportkarren zwevend te kantelen. Bij nadere beschouwing bleek echter dat dan de speling in de beweging van de uiterst zware karren te hoog is.

Corne aan het woord

Vanuit de opdrachtgever kwam het verzoek om het ontwerp wat zij in hun hoofd hadden uit te werken. Parallel aan het uitwerken van het voorgestelde ontwerp, is er ook een opzet gemaakt van een eenvoudiger en vooral veiliger ontwerp. Na de presentatie van het door de opdrachtgever voorgestelde ontwerp is het alternatieve ontwerp getoond. Hierover was dusdanig veel enthousiasme dat deze uiteindelijk is uitgewerkt en daadwerkelijk gebouwd is. Het is echt heel gaaf om te zien, dat een voorstel voor een verbetering ook echt is doorgevoerd en nu in gebruik is bij de klant!

Neem vandaag nog contact met ons op