Meditatie machine

Achtergrond Ayavaya

Ayavaya is een jong bedrijf dat stres verlagende technieken ontwikkeld die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. De Ayavaya Cabin is gebaseerd op de Shirodhara meditatie methode, waar een laminaire stroom water wordt gebruikt om stress te verlagen. Voor de productontwikkeling van het mechatronische systeem is de expertise van Devoteq ingeschakeld.

De Ayavaya Cabin bestaat uit een deels afgesloten kabinet met daarin een comfortabel bed waar de gebruiker op moet gaan liggen. Wanneer de gebruiker op start drukt begint de muziek en met daarbij een rustgevende lichtshow. De gebruiker ligt met zijn hoofd in een spoelbak, wat gebruikt wordt om het water op te vangen. Uit de machine komt een vision gestuurde kraan die het water op de geschikte plaats op het hoofd van de gebruiker laat vloeien.

Machinebouw

Ayavaya heeft Devoteq verzocht het prototype verder te ontwikkelen tot een product dat gereed is voor verkoop en serieproductie. Dit ontwikkelingstraject hebben we in nauwe samenwerking met de klant succesvol afgerond.

Het prototype is gedetailleerd uitgewerkt in SolidWorks, een geavanceerd 3D-tekenprogramma waarmee de concepten van onze ingenieurs tot leven worden gebracht. Tijdens dit ontwikkelingstraject hebben we onder andere een vacuümtrek mal ontworpen voor de wasbak van de machine, een degelijk stalen koker frame zodat het mechanische onderdeel makkelijk uitgewisseld kan worden, een hot swap reservoir systeem en tot slot hebben we de machine voorzien van een professionele E-kast.

Met deze aanpassingen zijn er nu al een flink aantal machines gebouwd en worden ze dagelijks gebruikt bij klanten door heel Nederland.

Aanpak Devoteq

“De grote uitdaging hierbij was om de belangen van alle partijen bij elkaar te houden.”

Devoteq is begonnen met het verzamelen van alle informatie. Vervolgens begonnen met het opzetten van een nieuwe tekenstructuur en daarbij het uittekenen van de gehele Ayavaya Cabin in Sollid Works. Nadat de verbeterpunten van het vorige concept duidelijk waren is een vernieuwd mechatronisch concept gepresenteerd. Dit concept betrof verbeteringen in de produceerbaarheid en professionaliteit.

Om de assemblagekosten laag te houden is ook nagedacht over intuïtieve manieren om het productieproces te versnellen. Een goed voorbeeld hierbij is het vierkante kokerframe Dit frame wordt laser gesneden en voorzien van lasnokjes om dit proces te versnellen en productiefouten te reduceren.

Samen met Ayavaya is besloten, eerst een oplage van twee systemen te maken en testen. Met deze kennis en feedback kan gewerkt worden naar een goed werkend eindproduct. Met deze aanpak is het mogelijk de producten op tijd klaar te hebben voor de beurzen en zo hebben we ook nog de mogelijkheid om onverwachte fouten in het ontwerp op te lossen voor de eerste batch.

Ayavaya gaf aan dat in het vorige ontwerp het erg lastig is om de waterreservoirs te wisselen. De oplossing die Paul hiervoor heeft bedacht is een lade in combinatie met een speciale koppeling voor de reservoirs die hierdoor hot swappable wordt.

Resultaat

In de periode van eind april tot en met begin oktober heeft dit project plaatsgevonden. In deze periode heeft Devoteq de Ayavaya cabin in Sollidworks getekend, de productontwikkeling van het mechatronische systeem en de bouw van twee systemen gerealiseerd. Hierbij wordt het tekeningen pakket opgeleverd. Het project is nog niet afgerond omdat Devoteq ook de serieproductie van de eerste twintig systemen gaat

Paul aan het woord

“Ik ben trots op de communicatie en samenwerking die nodig was bij dit project. Het is ons gelukt om deze productontwikkeling met veel belanghebbende en lange levertijden tot een succesvol einde te brengen.”

Neem vandaag nog contact met ons op