Motorbike simulator

Toegepaste skills

Amusementssector

Coureurs als Max Verstappen kunnen thuis trainen voor het race circuit in Abu Dabi, zo echt is de race-ervaring in hun race simulator. Maar die kost een paar ton. Iets dergelijks is nu ontwikkeld voor Cesys. Deze entertainment simulator-ontwikkelaar uit de Formule 1 industrie wilde een zo echt mogelijke motor rijervaring bieden voor de amusementsector en evenementen. Waarbij de durfals die op de Yamaha stappen niet alleen de kronkelige weg bergaf voor zich zien in de VR-bril, maar ook daadwerkelijk voelen hoe je ervandoor spurt als je gas geeft en hoe de motor overhelt of inhoudt als je de bochten neemt, remt of schakelt. Een complete fysieke onderdompeling in het motorrijden dus. Alle ervaringen en de mechanische bewegingen van het berijden van de motorfiets moesten worden gekoppeld aan wat de rijder ziet via de VR-bril en aan de wijze waarop hij de motor bestuurd.

Machinebouw

Voor deze motorbike simulator heeft Devoteq de hardware ontwikkeld: het gedeelte onder de motorfiets, van concept tot eindproduct. Omdat Cesys de motorbike simulator produceert voor de entertainmentmarkt, moet de simulator aan strenge veiligheidseisen voldoen. Vanwege de  CE-certificering moet deze ook voldoen aan de machinerichtlijnen en de XXXX. Alle onderdelen hebben daarom een FEM-analyse ondergaan. Wat een constructieberekening is voor een huis, is een FEM-analyse voor een  werktuigbouwkundige machine. FEM staat voor ‘finite element method’. Via wiskundige sterkteberekeningen wordt  een structurele analyse gemaakt van warmte-overdracht, stroming, gewichtsverplaatsing en elektromagnetische velden. Zo wordt de mogelijkheid dat werktuigbouwkundige fouten optreden geminimaliseerd.

Aanpak Devoteq

Devoteq heeft eerst het technische ontwerp, de FEM-analyse en de modeltesten verzorgd van de actuator die de beweging aanstuurt en vervolgens de productie begeleid. Omdat Cesys de motorbike simulator wilde presenteren op de IAAPA beurs, de grootste jaarlijkse internationale trade show voor de attractiesector in 2016 in Orlando, Florida, lag er een strak tijdpad. Het hele project is binnen enkele maanden gerealiseerd, op tijd. Dankzij zeer realistische 3D-software kon hier het prototype-stadium worden overgeslagen.

Lucas aan het woord

“Dit is een van onze gaafste projecten doordat we de allernieuwste VR-technieken aan moesten laten sluiten bij de mechanica. De actuator moet immers interacteren met de virtual reality technologie. Dat is meer dan gelukt. Een professionele circuitrijder zei na de testrit: ‘het zweet stond me op de rug, net als bij een echte afdaling.’ Bij ons volgende teamuitje gaan we allemaal een rit maken op de Cesys Motorbike Simulator!”

Neem vandaag nog contact met ons op