Motorbike simulator

Projectomschrijving

Coureurs als Max Verstappen kunnen thuis trainen voor het race circuit in Abu Dabi, zo echt is de race-ervaring in hun race simulator. Iets dergelijks hebben we nu ontwikkeld voor Cesys.

Simulator-ontwikkelaar Cesys wilde een zo echt mogelijke motor rijervaring bieden. Waarbij de coureurs die op de Yamaha stappen de kronkelige weg bergaf voor zich zien in de VR-bril. Daarbij moeten ze daadwerkelijk voelen hoe je ervandoor spurt als je gas geeft. En hoe de motor overhelt of inhoudt als je de bochten neemt, remt of schakelt. Een complete fysieke onderdompeling in het motorrijden dus. Alle ervaringen en de mechanische bewegingen van het berijden van de motorfiets moesten worden gekoppeld aan wat de rijder ziet via de VR-bril en aan de wijze waarop hij de motor bestuurt.
Voor deze motorbike simulator heeft Devoteq de hardware ontwikkeld: het gedeelte onder de motorfiets, van concept tot eindproduct.

FEM-analyse minimaliseert fouten
Omdat Cesys de motorbike simulator produceert voor menselijk gebruik, moet de simulator aan strenge veiligheidseisen voldoen. Alle onderdelen hebben daarom een FEM-analyse ondergaan. Wat een constructieberekening is voor een huis, is een FEM-analyse voor een werktuigbouwkundige machine. FEM staat voor ‘finite element method’. Via wiskundige sterkteberekeningen wordt een structurele analyse gemaakt van warmte-overdracht, stroming, gewichtsverplaatsing en elektromagnetische velden. Zo wordt de mogelijkheid dat werktuigbouwkundige fouten optreden geminimaliseerd.

Binnen enkele maanden
Devoteq heeft eerst het technische ontwerp, de FEM-analyse en de modeltesten verzorgd van de simulator en vervolgens de productie begeleid. Omdat Cesys de motorbike simulator wilde presenteren op de IAAPA beurs, de grootste jaarlijkse internationale trade show voor de attractiesector in 2016 in Orlando, Florida, lag er een strak tijdpad. Het hele project is binnen enkele maanden gerealiseerd, op tijd. Dankzij zeer realistische 3D-software kon hier het prototype-stadium worden overgeslagen.

Mechanica bij VR
Dit is een van onze innovatiefste projecten. We moesten de allernieuwste VR-technieken aan laten sluiten bij de mechanica. De actuator moet immers interacteren met de virtual reality technologie. Dat is meer dan gelukt.

Onze klanten

Neem vandaag nog contact met ons op