Natrium sproeiwagen

Projectomschrijving

In opdracht van Okkerman Techniek is door Devoteq een sproeiwagen ontwikkeld. De sproeiwagen is een compacte, handzame en geluidsarme sproeiwagen waarmee (preventief) gladheid kan worden bestreden op plaatsen die niet begaanbaar zijn voor strooiwagens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan winkelgebieden, voet- en fietspaden, fietsenstallingen, brandgangen, bushalten, perrons, entrees bij openbare instellingen, bruggen etc.

De opdracht was om een sproeiwagen te ontwikkelen die als goedkoper alternatief dient voor de huidige sproeiwagen. Het huidige systeem is voorzien van een elektrisch vloeistofpompsysteem en een arbeidsintensief te produceren frame. Om de kosten te reduceren, is het pompsysteem vervangen door een drukvat van PVC pijp die op druk wordt gebracht door een compressor. Dit kunststof drukvat is door middel van een reduceerventiel gekoppeld aan een vloeistof tank. Met het reduceerventiel, dat het drukvat met het vloeistofvat verbindt, kan de luchtdruk vanuit het drukvat met een constante druk aan het vloeistofvat worden geleverd. Door de druk te variëren verandert de doorvoer van het sproeimiddel. Omdat dit systeem niet elektrisch aangedreven is, is er de mogelijk het te gebruiken op locaties waar licht ontvlambare stoffen worden verwerkt bijvoorbeeld op het terrein van een olieraffinaderij.

Het huidige frame dat gelast wordt is vervangen door een frame dat eenvoudig door middel van schroefverbindingen geassembleerd kan worden. Deze verbinding voorkomt krom trekken van het frame en corrosie van gevoelige lasverbindingen; daarnaast is het relatief eenvoudig te assembleren.

Sproeien i.p.v. strooien
De sproeiwagen werkt met een vloeibaar dooimiddel op basis van natrium. Deze stof heeft als voordeel dat het 24 uur lang werkzaam blijft op de plaats waar het aangebracht is, en is werkzaam tot een temperatuur van -15°C.

Technische specificaties:

Tankinhoud: 40 liter
Werkdruk: 9 bar
Sproeibreedte: 0,75m – 1m
Sproeibereik: 1500m
Frame: RVS 316
Banden: massieve rubber met nylon velg
Interesse in dit product? Ga dan naar de website van Okkerman Techniek.

Neem vandaag nog contact met ons op