Tank berekenen

Toegepaste skills

Wat zijn tanks?

Tanks zijn grote metalen constructies die worden gebruikt om vloeistoffen, gassen en stoffen op te slaan en te transporteren. Ze worden vaak gebruikt in industrieën zoals de olie- en gasindustrie, chemische industrie, voedingsmiddelenindustrie en waterbehandeling.

Er zijn veel verschillende soorten tanks, afhankelijk van de toepassing. Horizontale en verticale tanks zijn bijvoorbeeld geschikt voor opslag van vloeistoffen, terwijl dubbelwandige tanks gebruikt worden voor gevaarlijke stoffen die een risico vormen voor de omgeving. Ondergrondse tanks worden vaak gebruikt voor de opslag van brandstof, terwijl tanks met speciale coatings geschikt zijn voor gebruik in corrosieve omgevingen.

De veiligheid van tanks is van groot belang, omdat ze vaak worden gebruikt voor het opslaan en transporteren van gevaarlijke stoffen. Er moeten diverse eisen worden voldaan, zoals druk- en vacuümbelastingen, interne en externe corrosie, seismische belastingen, en de invloed van de omgevingstemperatuur.

Tank berekenen met finite element method

Een belangrijk aspect bij het ontwerpen en bouwen van tanks is het uitvoeren van FEM (Finite Element Method) berekeningen. Dit is een numerieke methode die wordt gebruikt om de belastingen die op een constructie worden uitgeoefend te berekenen. Hierdoor kan worden bepaald of een constructie voldoet aan de eisen die worden gesteld en of er aanpassingen nodig zijn.

 

Tank op maat

Tanks kunnen worden gemaakt uit veel verschillende materialen afhankelijk van de toepassing en de eisen die aan de tank worden gesteld. Hieronder worden enkele veelgebruikte materialen toegelicht.

Staal is het meest gebruikelijke materiaal voor tanks. Het is sterk, duurzaam en relatief goedkoop. Er zijn verschillende soorten staal beschikbaar, zoals carbonstaal, roestvast staal en gelegeerd staal. Carbonstaal wordt vaak gebruikt voor opslagtanks voor water en olie, terwijl roestvast staal geschikt is voor gebruik in corrosieve omgevingen.

Kunststof tanks worden vaak gebruikt voor de opslag van chemicaliën en andere gevaarlijke stoffen. Ze zijn lichter dan staaltanks en hebben een goede corrosiebestendigheid. PVC en PE zijn veelgebruikte kunststoffen voor tanks.

RVS (roestvast staal) tanks worden vaak gebruikt voor de opslag van chemicaliën, voedingsmiddelen en farmaceutische producten. RVS is corrosiebestendig en kan worden gebruikt in een breed scala van temperaturen.

Betonnen tanks worden vaak gebruikt voor ondergrondse opslag van water en brandstof. Beton is sterk, duurzaam en goedkoop. Het is echter wel zwaar en kan kwetsbaar zijn voor scheuren.

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bij het kiezen van een materiaal voor een tank is het belangrijk om rekening te houden met de toepassing, de omgeving waarin de tank wordt gebruikt en de eisen die aan de tank worden gesteld. Devoteq kan u helpen bij het bepalen van het meest geschikte materiaal voor uw tankproject. Onze ingenieurs hebben jarenlange ervaring en gebruiken de meest geavanceerde methoden en software om u te ondersteunen bij het ontwerpen en bouwen van tanks.

Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe wij u kunnen helpen bij uw projecten.

Neem vandaag nog contact met ons op