Verenkelaar pouch

Achtergrond IPN Equipment

IPN Equipment was een bedrijf gespecialiseerd in de productie van zachte pouches. Ze bouwde machines die tuutjes in de pouches vast lassen. IPN Equipment beschikte zelf ook over een engineeringsteam, maar voor de ontwikkeling van de pouches aanvoer is de hulp van Devoteq ingeschakeld.

Dit industriële machinebouw project past goed binnen de capaciteiten van Devoteq omdat Devoteq al van begin af aan ervaring heeft met deze sector en haar kennis hierover nog verder wilt uitbreiden. Daarbij heeft het team van engineers dat bij IPN Equipment werkte ons goed op weg geholpen.

 

Machinebouw

Het doel was om de pouches met een snelheid van 120 verpakkingen per minuut in de machine van IPN Equipement te voeren. Deze hoge snelheid was dan ook gelijk de grootste uitdaging van dit project. Aan het begin van het project bestonden er al pouch verenkelaars, maar vanuit IPN Equipment kwam de vraag om niet naar de ze bestaande technieken te kijken, out of the box te denken en een prijstechnisch zeer aantrekkelijke nieuwe machine te ontwikkelen.

De pouches worden in grote stapels aangeleverd, daarbij zijn de pouches erg dun wat het ingewikkeld maakt om het te verenkelen. Ook gaat het om een machine in de voedingsindustrie, hierbij is hygiëne en materiaalkeuze extra belangrijk.

Aanpak Devoteq

Als engineer werk je natuurlijk het liefst gelijk in een SolidWorks model, maar bij dit project is eerst goed nagedacht over de mogelijkheden en uitdagingen. Door eerst goed in kaart te brengen en stap voor stap oplossingen te bedenken en deze te visualiseren doormiddel van een schets kan snel met IPN Equipment worden geschakeld. Wanneer voor alle machinefuncties een oplossing is bedacht ken het SolidWorks model gemaakt worden.

De 120 pouches per minuut was een grote uitdaging om op een betrouwbare manier te verenkelen. Al snel is gekozen om met meerdere transportbanden parallel aan elkaar de afzet te behalen. De reden hiervoor is dat nu met een lagere snelheid de output kan worden bereikt. Door een lagere snelheid kan met voordeligere onderdelen toch een betrouwbaar systeem worden gerealiseerd.

De verenkelaar moest compact gebouwd worden om onder de pick and place te passen die de pouches in de machine voert. De uitdaging hier was om slimme componentkeuzes te maken. Zo kwam dit naar voren bij het systeem dat de aanvoerlijnen instelt om verschillende formaten pouches te verenkelen.

Resultaat

Devoteq heeft een volledig tekenpakket opgeleverd waarmee IPN de machine heeft kunnen realiseren. Devoteq had in deze periode nog geen capaciteit om de machine ook te assembleren, daarnaast wilde IPN dit ook zelf uitvoeren. Inmiddels zijn er wel mogelijkheden voor assemblage bij Devoteq. Daarnaast wilde IPN ook graag zelf de inkoop regelen, daarom heeft Devoteq een compleet inkoop pakket aangeleverd. 

Vanuit IPN kwam de vraag om de machine zo te maken dat er verschillende afmetingen pouches kunnen worden verenkeld. Dit is gelukt, de machine is gemakkelijk om te bouwen naar een ander type pouch. Tot slot is het gelukt om de machine onder de bestaande hoogte van de pick and place te bouwen. Zoals eerder al aangegeven was een compact ontwerp noodzakelijk, zo is er bijvoorbeeld voor een servo aandrijving gekozen met een haakse overbrenging.

Uiteindelijk heeft Devoteq meerdere projecten/verenkelaars voor IPN Equipment getekend.

Lucas aan het woord

Voor Devoteq was dit de eerste, grote, industriële automatiseringsklus, dat maakte dit project spannend en tegelijkertijd heel leerzaam. Ik ben het meest trots op het moment dat IPN contact met ons op nam nadat de monteur van IPN de machine gebouwd had en deze voor het eerst draaiend in de fabriek stond.

Neem vandaag nog contact met ons op