Technisch Tekenaar

WTB engineer, constructeur, CAD tekenaar

Technische tekenaars creëren ontwerpen op basis van ideeën. Hierbij houden ze rekening met de te gebruiken materialen, de veiligheid, de kosten, etc. Ieder bedrijf dat ontwerpen maakt, heeft technische tekenaars nodig. Bij Devoteq focussen onze technische tekenaars zich voornamelijk op ontwerpen voor constructies in de industriële productontwikkeling-, machinebouw-, en offshore-industrie.

Technisch tekenaar – wat mag je van hem verwachten?

Technische tekenaars hebben allemaal zo hun eigen expertises en krijgen verschillende benamingen toebedeeld, namelijk:

 • Tekenaar constructeur
 • Tekenaar CAD
 • Tekenaar CAD-freelancer
 • Tekenaar WTB
 • Tekenaar engineer

Wij vertellen je graag meer over deze tekenaars.

Tekenaar constructeur

De tekenaar constructeur brengt een idee of ontwerp in beeld door een technische tekening te maken. Hiervoor gebruikt hij een CAD-tekenpakket. Het eindresultaat van zijn werk is een tekening waarbij het ontwerp tot in details is uitgewerkt. Het gaat dan om een volledige machine of onderdelen van een machine. In de tekening zijn de maten af te lezen en wordt aangegeven welke materialen gebruikt worden. Precisie is een belangrijke kwaliteit van de tekenaar constructeur. Hij weet ideeën van opdrachtgevers om te zetten tot een ontwerp waar ze echt tevreden mee zijn. Niet alleen de tevredenheid van de klant telt mee, maar uiteraard ook de veiligheid, de uitvoerbaarheid en de efficiëntie van het ontwerp. Met het voorbereidende werk dat de tekenaar constructeur doet, wordt een machine gemaakt die alle verwachtingen te boven gaat.

Technisch tekenaar
Tekenaar constructeur

Tekenaar CAD

CAD staat voor Computer Aided Design. Een tekenaar CAD zal dan ook een technische tekening maken met behulp van berekeningen die de computer voor hem uitvoert. Een zeer bekend CAD-systeem is SolidWorks. Dit programma gebruikt de tekenaar CAD van Devoteq om betrouwbare designs te maken van bijvoorbeeld machines. Onze tekenaars hebben een sterke technische achtergrond, waardoor ze SolidWorks ten volle kunnen benutten. Het machineontwerp omvat alles dat nodig is om een machine te bouwen waar je bedrijf echt wat aan heeft.

Het programma is zeer veelzijdig, waardoor onze tekenaars werkelijk alles voor je kunnen ontwerpen. Onze CAD-engineers zullen 2D of 3D technische tekeningen maken voor je, zodat je een goed beeld krijgt van hoe je machine eruit gaat zien en hoe de machine werkt. Je krijgt inzicht in de sterke en zwakke punten van een ontwerp en je krijgt een goede schatting van hoeveel het ontwerp gaat kosten. Mochten er nog aanpassingen nodig zijn, dan kan het ontwerp wat bijgeschaafd worden, zodat je een machine krijgt die je optimaal helpt om een succes te worden binnen je sector.

Tekenaar CAD-freelancer

Een CAD-engineer kan onderdeel zijn van een bedrijf, maar hij kan tevens een tekenaar CAD-freelancer zijn. Ook hij gebruikt CAD-software om 3D tekeningen te maken, zodat er een ontwerp tot stand komt. Hij werkt echter voor zichzelf en niet in een team of voor een bedrijf. Hoewel een freelancer net zo kundig kan zijn als een CAD-engineer die onderdeel is van een bedrijf, heeft het inhuren van een freelancer soms wel wat nadelen.

Zo kan een freelancer of ZZP’er vaak maar één opdracht tegelijk aannemen. Dit betekent dat je misschien lang moet wachten voor hij een technische tekening kan maken voor je. Ook profiteer je slechts van de kennis van één deskundige. Een bedrijf, zoals Devoteq, is een stabielere partner. Doordat Devoteq een heel team aan engineers heeft, kunnen wij meerdere opdrachten tegelijkertijd aannemen. Je hoeft dus niet lang te wachten op je tekening. Ook geniet je van extra expertise, omdat onze engineers samenwerken om het beste ontwerp te creëren voor jou.

  Tekenaar CAD
  Tekenaar CAD - Freelancer

  Tekenaar WTB

  WTB staat voor werktuigbouw. Een tekenaar WTB focust zich dus op ontwerpen voor producten en machines die nodig zijn in de werktuigbouwsector. Voor het maken van 2D en 3D ontwerpen gebruikt ook deze tekenaar AutoCAD-programma’s. De meeste tekenaars WTB krijgen opdrachten om ontwerpen te maken voor producten voor de machinebouw-, metaalproducten- en transportmiddelenindustrie. Denk daarbij aan het ontwerpen van drinkwaterinstallaties of centrale verwarmingsinstallaties. De tekenaar WTB heeft een afwisselende baan, waarvoor hij kennis moet hebben van veel verschillende zaken.

  Tekenaars WTB bij Devoteq helpen je graag verder met ontwerpen die je nodig hebt voor de werktuigbouwsector. Wij zijn bekend met veel verschillende installaties en hebben de skills in huis om machines of producten te ontwerpen waar jouw bedrijf nog lang profijt van zal hebben. We kunnen je helpen met het maken van nieuwe tekeningen, het bijschaven van reeds bestaande ontwerpen of het geven van aanvullende productinformatie voor tekeningen die al gemaakt zijn.

   Tekenaar engineer

   Een engineer is een technisch tekenaar en wordt ook wel een tekenaar engineer genoemd. Je komt deze specialisten tegen in technische bedrijven in verschillende sectoren. Zo kan een technisch tekenaar ingezet worden in de civiele techniek of in de bouw. De tekenaar engineer doet meer dan enkel een 2D of 3D ontwerp aanleveren. Hij is ook vaak betrokken bij het productieproces. Hij biedt tijdens dit proces technische hulp aan en geeft wanneer nodig verbetervoorstellen. De tekenaar engineer is dan ook onmisbaar in het team van Devoteq. Hij is van a tot z betrokken bij het creëren van machines en producten. Met zijn hulp komen geweldige ideeën tot leven en bereiken deze hun volledige potentie. Hierdoor mag jij als klant een machine verwachten die doelgericht te werk gaat, lang meegaat en eenvoudig door je personeel te bedienen is.

    Tekenaar werktuigbouwkunde
    Technische tekening maken

    Hoe maakt Devoteq een technische tekening?

    De meeste van onze klanten zijn apparatenbouwers, machinebouwers, tankbouwers en constructiebedrijven. Daarnaast zijn sommigen werkzaam in de offshore-industrie. Onze technische tekenaars hebben dan ook ruime kennis en ervaring op het gebied van machines die in deze sectoren gebruikt worden. Ze luisteren naar je wensen en zetten deze om in een SolidWorksontwerp dat uitvoerbaar en efficiënt is. Alle onderdelen van de machine worden in het ontwerp opgenomen en concreet benoemd, zodat alles snel en in een keer besteld kan worden. Dit vergemakkelijkt het productieschema. Met het in beeld brengen van het ontwerp wordt er ook veel aandacht besteed aan de veiligheid van de machine. Zo wordt er meer inzicht geboden in de sterkte van het ontwerp met een FEM Analysis SolidWorks.

    Met behulp van een sterkteberekening kijken we of een constructie veilig en duurzaam gebouwd kan worden en werkzaam kan zijn. Doordat we veel aandacht besteden aan de kracht van het ontwerp ben je verzekerd van kwaliteit en een lange levensduur. Mocht de sterkteberekening laten zien dat een ontwerp toch een zwakke plek heeft, dan kan het design worden aangepast. Zo voorkom je een prijzige productie van een constructie die niet veilig is of maar kort meegaat.

     Onze klanten

     Wij helpen graag!

     Ben je op zoek naar een technisch tekenaar die met behulp van CAD-software ontwerpen kan tekenen die je ideeën tot leven brengen? Wij helpen je graag verder. Met onze kundige technische tekenaars ben je verzekerd van een kwalitatief hoogstaand ontwerp. Zo wordt er een constructie gemaakt waar je bedrijf écht iets aan heeft! Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

     Neem vandaag nog contact met ons op